Formatie van Houthem

Code
CKHM
Status
Formeel (Felder 1975). Bijgewerkt (Felder & Bosch 2000).
Lithological description

Witte, krijtkalkachtige kalkstenen. Bevat dunne grijs tot groene kleilaagjes. Glauconiet kan in de basale lagen voorkomen.

Depositional setting

Deze formatie is, vergelijkbaar met de Formatie van Ommelanden, afgezet onder relatief stabiele, laag-energetische condities in een carbonaatplatform en boven bathyaal milieu. De gesteenten bestaan hoofdzakelijk uit suspensie neergedaalde pelagische, biogene overblijfselen. Verschillende subfacies worden onderscheden, wijzend op een variatie in sedimentatiesnelheid en waterdiepte. Op veel plaatsen duiden fossielassociaties van Campanien tot Maastrichtien ouderdom op aanzienlijk ondiepere water milieus dan Turonien-Santonien associaties (bijv. lagere plankton/benthos verhouding). De Formatie van Houthem representeert post-inversie afzettingen die op de geïnverteerde bekkens onlappen en ze bedekken.

Definition of lower boundary

Over het algemeen onlappend op Jura of Trias gesteenten. In Zuid-Limburg rust de formatie op de Formatie van Maastricht. Op de Krijt-Paleoceen grens wordt soms een kleilaag aangetroffen.

Definition of upper boundary

Duidelijke grens met de bovenliggende zanden en kleien van de Noordzee Supergroep. De top van de formatie is op boorgatmetingen herkenbaar door een lage gamma-ray uitslag en een hoge akoestische snelheid.

Thickness indication
20 tot plaatselijk meer dan 100 m.
Geographical distribution
De Formatie van Houthem is het onshore equivalent van de Formatie van Ekofisk. Het komt lokaal voor in onshore Noord- en Zuid-Nederland (West-Nederlands Bekken, Centraal-Nederlands Bekken, Roerdalslenk en Zuid-Limburg).
Regional correlation
VK: Ekofisk Formation; DUI: geen equivalent; BEL: Houthem Formation.
Age
Danien.
Holostratotype
Boring:
Ontsluitingen in het zuiden van de Geul Vallei, nabij het dorp Houthem.
Diepte (dikte) langs boorgat:
-
Origin of name
Vernoemd naar Houthem.
Previous name(s)
Voorheen deel uitmakend van de 'Chalk of Maastricht' of 'Maastrichts Krijt' (Uhlenbroek 1912).
Reviewed by (date)
Mark Geluk, Geert-Jan Vis (2017).
References
Felder, W.M. 1975. Lithostratigrafie van het Boven‑Krijt en het Dano‑Montien in Zuid‑Limburg en het aangrenzende gebied. In: Zagwijn, W.H. & Van Staalduinen C.J. (eds.), Toelichting bij geologische overzichtskaarten van Nederland, Rijks Geologische Dienst, Haarlem, 63‑72.
Felder, W.N. & Bosch, P.W. 2000. Het Krijt van Zuid-Limburg. NITG-TNO, Geologie van Nederland 5, 190 p.
Uhlenbroek, G.D. 1912. Het Krijt van Zuid-Limburg. Jaarverslag der Rijksopsporing van Delfstoffen over 1911. Den Haag, 48-56.
Citeer als
TNO-GDN ([YEAR]). Formatie van Houthem. In: Stratigrafische Nomenclator van Nederland, TNO – Geologische Dienst Nederland. Geraadpleegd op [DATE] op https://www.dinoloket.nl/stratigrafische-nomenclator/formatie-van-houthem.