Webservices voor ondergrondgegevens en modellen: ook voor 3D

Op DINOloket is het mogelijk om ondergrondgegevens en ondergrondmodellen te bekijken en te downloaden. Minder bekend is dat er ook diverse webservices zijn. Deze hebben daarom een meer prominente plek gekregen in het menu. Nieuw zijn ook de BRO 3D webservices.

Via de hoofdnavigatie is het mogelijk om naar het overzicht te gaan van de verschillende webservices die worden aangeboden vanuit de Geologische Dienst Nederland. Een specifiek type webservice is nieuw en dat zijn de BRO 3D webservices. Deze eerste BRO 3D webservices zijn ontwikkeld door de Geologische Dienst Nederland, onderdeel van TNO, samen met ESRI, het Kadaster en BZK. 

Nieuw: BRO 3D webservices

Met de ontwikkeling van de 3D webservices op de Basisregistratie Ondergrond is de ondergrond rechtstreeks in een GIS-systeem te gebruiken. Dat scheelt enorm veel tijd en technische handelingen. De ondergrond wordt daarmee nog toegankelijker. Dit is een belangrijke mijlpaal in de toepassingsmogelijkheden van 3D-geodata.

De eerste basisversie van BRO 3D is nu klaar voor gebruik en is te bekijken in een gewone internetbrowser en in GIS-softwaresystemen die de OGC-standaard I3S ondersteunen, zoals ArcGIS online. Afhankelijk van de applicatie zijn er meerdere functionaliteiten beschikbaar. Meer informatie hierover is te vinden in het portaal van de BRO 3D webservices.

Impressie van BRO 3D webservices met combinatie van ondergrond en bovengrond