REGIS II: kleine release omgeving Leersum-Amerongen en omgeving Cuijk

In de nieuwste versie van het model REGIS II (v2.2.2) heeft de Geologische Dienst Nederland twee BRO-terugmeldingen opgelost. De terugmeldingen zijn van belang voor grondwaterstromingsmodellen in de provincie Utrecht en in Zuidoost-Nederland.

Het REGIS II model geeft aan wat goed doorlatende en slecht doorlatende lagen in de ondergrond zijn. Het is een 3D-model van de laagopbouw en hydraulische eigenschappen van de matig diepe ondergrond van Nederland tot ongeveer 500 meter diep, met een maximum diepte van 1.200 m in de Roerdalslenk. REGIS II is gebaseerd op de interpretaties van de boorbeschrijvingen en het lagenmodel van DGM. In REGIS II zijn de lithostratigrafische eenheden van DGM verder onderverdeeld in hydrogeologische eenheden.

Terugmeldingen

Bij gebruik van een BRO-ondergrondmodel kan het voorkomen dat een gebruiker de juistheid van (een deel van) het model in twijfel trekt. In dat geval kan de gebruiker een terugmelding doen. Voor REGIS II en de andere BRO-modellen worden de terugmeldingen gepubliceerd op DINOloket en BROloket.

Twee van de terugmeldingen op REGIS II zijn verwerkt in een nieuwe release van het model. De terugmeldingen hebben betrekking op de geometrie en hydraulische eigenschappen van zandlagen in de Formatie van Oosterhout in de provincie Utrecht en in de Formatie van Kreftenheye in het zuidoosten van Nederland (Figuur 1). Een correcte weergave van geometrie en eigenschappen is van groot belang voor grondwaterstromingsmodellen die gebaseerd zijn op REGIS II.

Afbeelding waarop de locaties te zien zijn waar REGIS II een update heeft gekregenFiguur 1 (A): Het gebied waarin Oosterhout zand 1 en Oosterhout complex elkaar overlapten; (B) het gebied waar de Kreftenheye zanden 4 en 5 boven de Formatie van Beegden voorkwamen. Buiten deze locaties en in andere dan de genoemde eenheden is het model ongewijzigd.

Formatie van Oosterhout

De eerste terugmelding betreft een inconsistentie in de geometrie van de hydrogeologische eenheden Oosterhout zand 1 en Oosterhout complex in het zuidoosten van de provincie Utrecht (Figuur 1A). De top van Oosterhout complex doorsnijdt hier de basis van Oosterhout zand 1 waardoor deze eenheden ten onrechte met elkaar overlappen. De basis en dikte van Oosterhout zand 1 zijn voor deze inconsistentie gecorrigeerd. Vervolgens is ook de parameterisering (doorlatendheid en transmissiviteit) van deze zandlaag opnieuw doorgerekend.

Formatie van Kreftenheye

De tweede terugmelding betreft de nummering van de zandlagen in de Formatie van Kreftenheye in het zuidoosten van Nederland waar deze formatie boven de Formatie van Beegden voorkomt (Figuur 1B). De zandlagen waren hier ten onrechte genummerd als Kreftenheye zand 4 en Kreftenheye zand 5, terwijl deze zandlagen alleen ónder de Formatie van Beegden kunnen voorkomen. De zandlaagnummering is hersteld door de zandlagen uit Kreftenheye zand 4 en Kreftenheye zand 5 te verwijderen en toe te voegen aan de hoger gelegen Kreftenheye zand 2 en Kreftenheye zand 3. Alle rasterbestanden van de betrokken zandlagen (2, 3, 4 en 5) zijn aangepast, inclusief de rasters met de doorlatendheid en transmissiviteit.

Wat is niet gewijzigd?

Het model is buiten de in Figuur 1 aangegeven gebieden ongewijzigd gebleven. Binnen de gebieden zijn alleen de hierboven genoemde zandlagen gewijzigd. De weerstandbiedende lagen (‘kleilagen’) in de formaties van Oosterhout en Kreftenheye zijn in deze release dus ongewijzigd gebleven.

Meer weten?

In het Totstandkomingsrapport Kleine Release REGIS II v2.2.2 (PDF 0,85 Mb) worden de twee terugmeldingen en de oplossing ervan beschreven. Dit rapport wordt samen met het Kwaliteitstoetsingsdocument (PDF 0,69 Mb) in de download van het model meegeleverd. Verder staat meer informatie over REGIS II op de toelichtende pagina van DINOloket.