Ondergrondgegevens

Het DINOloket is een kaartapplicatie die toegang biedt tot de grootste database van de Nederlandse ondergrond. Op deze pagina vind je instructies over het gebruik van deze applicatie. Deze pagina gaat volledig over het gebruik van de kaart voor ondergrondgegevens. Wil je de instructies voor het gebruik van de kaart voor ondergrondmodellen lezen, bekijk dan de Help Ondergrondmodellen.

Navigeren op de kaart

Inzoomen/uitzoomen

Door te scrollen met je muis kun je in- en uitzoomen op de kaart, zodat je een groter of kleiner gebied kunt bekijken.

Je kunt ook de navigatieknoppen gebruiken:

Plus-icoon voor inzoomen Inzoomen

Min-icoon voor uitzoomen Uitzoomen

Icoon van Nederland voor volledig uitzoomen Volledig uitzoomen

Verplaatsen

Je kunt de kaart verplaatsen door met de muis op de kaart te klikken en ingedrukt te houden. Vervolgens kun je de kaart verschuiven, zodat je naar de juiste locatie kunt navigeren.

Locatie zoeken

Vergrootglas-icoon voor zoeken Door op de zoekknop te klikken, kun je een locatie of object op de kaart zoeken.

Screenshot van de zoek-popup


Er verschijnt vervolgens een venster waarin je kunt zoeken in de volgende categorieën:

Object (via identificatie)
Je kunt een specifiek object zoeken door het identificatienummer in te voeren.
Adres
Je kunt zoeken op een adres in Nederland. Dit kan ook een postcode of plaatsnaam zijn. Tijdens het typen zullen er suggesties worden getoond om je te helpen bij het selecteren van de gewenste locatie.
RD-coördinaten
Je kunt zoeken op RD (Rijksdriehoeksstelsel)-coördinaten.
Provincie
Je kunt zoeken op provincies of je kunt een van de provincies in Nederland selecteren door op Provincies te klikken. De geselecteerde provincie zal op de kaart worden omlijnd.
Waterschap
Je kunt zoeken op waterschappen of je kunt een van de waterschappen in Nederland selecteren door op Waterschappen te klikken. De geselecteerde waterschap zal op de kaart worden omlijnd.

RD-coördinaten

Op de kaart worden rechts onder de RD-coördinaten weergegeven van de positie van je muis.

Screenshot van rd-coördinaten aanduiding

Gegevens weergeven en verbergen op de kaart

Bij aanvang worden er nog geen gegevens op de kaart getoond. Dat komt omdat er nog geen kaartlagen zijn geselecteerd. Links bovenin vind je een overzicht van de domeinen. Een domein bestaat uit meerdere kaartlagen.

Screenshot van overzicht met beschikbare domeinen


Standaard zijn alle kaartlagen beschikbaar. Met het activeren van de knop "Alleen BRO-gegevens" worden uitsluitend de kaartlagen met BRO-gegevens getoond. Je kunt de kaartlagen voor een domein activeren door de checkbox aan te vinken:

Screenshot van geactiveerd domein


De kaartlagen binnen het domein worden weergegeven zodra je op de naam van het domein klikt. Je kunt vanuit deze weergave ook kaartlagen activeren of deactiveren door de checkbox aan of uit te vinken:

Screenshot van kaartlagen binnen domein


Bij de kaartlagen wordt ook het bijbehorende symbool getoond waaraan je de gegevens op de kaart kunt herkennen. 

Gegevens filteren

Voor de kaartlagen zijn verschillende filter mogelijkheden aanwezig. Je opent de filters door op de naam van de kaartlaag te klikken. 

De filters zijn “uitgegrijsd” als deze niet beschikbaar zijn. Zij worden beschikbaar zodra ver genoeg is ingezoomd op de kaart. Voor een aantal filters is een specifieke beschrijving aanwezig in de vorm van een tooltip.

De tooltip is te raadplegen door met de muis over het filter heen te bewegen.

Screenshot van filters van een kaartlaag

Objectinformatie weergeven

Door het klikken op één van de getoonde objecten op de kaart wordt een scherm geopend met informatie over het object.

Punten op de kaart


In het getoonde scherm worden standaard de basisgegevens van het object getoond. Met de tabbladen kan er meer informatie worden opgevraagd. Het kan per object verschillen welke informatie en tabbladen beschikbaar zijn.

Screenshot van een informatiescherm van een willekeurig object


Wanneer er meerdere punten dicht bij elkaar liggen, kunnen bij een klikactie meerdere punten worden getoond in het scherm met objectinformatie.

Met de pijlen in het scherm kan worden doorgeklikt naar naast gelegen objecten:

Screenshot van bladerknoppen

Als er objecten van verschillende kaartlagen gelijktijdig worden aangeklikt, worden deze in het informatiescherm getoond onder verschillende tabbladen:

Tabbladen voor verschillende objecttypes op 1 locatie

Objecten aanvragen

Naast het bekijken van de informatie op de kaart, is het ook mogelijk om de gegevens van een gewenst gebied aan te vragen. Voordat je hiermee start, moet je eerst een kaartlaag in het menu te selecteren. Vervolgens kunt je gebruikmaken van één van de selectiemogelijkheden om de gewenste objecten te bepalen.

Binnen het DINOloket zijn er 2 selectiemogelijkheden.

Rechthoekige selectietool

Met de rechthoekige selectietool kan een rechthoek getekend worden op de kaart. Objecten die binnen het rechthoek vallen, zullen geselecteerd worden.

Rechthoekige selectie tool icoonDoor op de knop met het rechthoek symbool te klikken, kun je de selectietool activeren of deactiveren. Je maakt een selectie door met de muis op de kaart te klikken en deze ingedrukt te houden. Je beëindigt de selectie door de knop los te laten.

Animatie voorbeeld van rechthoekige selectie


Tijdens het maken van een selectie is het niet mogelijk om de kaart te verschuiven.

Polygoon selectietool

De gewenste selectie is soms niet met de rechthoekige selectietool te maken. Je kunt hierbij denken aan het enkel selecteren van de objecten ten zuiden van een kronkelige rivier. Daarvoor kan dan de polygoon selectietool gebruikt worden. Hiermee kan een selectie worden gemaakt die (bijna) elke gewenste vorm heeft.

Polygoon selectietool icoonDoor op de knop met het polygoon symbool te klikken, kun je de selectietool activeren of deactiveren. Je kunt een selectie starten door met de muis op de kaart te klikken. In tegenstelling tot de rechthoekige selectietool hoef je niet je muisknop ingedrukt te houden.

Bij elke klik op de kaart wordt een punt van de polygoon gedefinieerd. Je kunt zo veel punten neerzetten als je wilt. Je beëindigt de selectie door te dubbelklikken.

Animatie van polygoon selectie


Je kunt de selectie annuleren door de polygoon selectietool te deactiveren.

Tijdens het tekenen is het nog steeds mogelijk om op de kaart te navigeren door in- of uit te zoomen en door de kaart te verschuiven.

Je gemaakte selectie aanpassen en aanvragen

Nadat je een selectie hebt gemaakt, verschijnt er een overzicht met de geselecteerde objecten. Je kunt de selectie hier bekijken en eventueel objecten uitvinken als je deze niet wilt opnemen in je aanvraag. De geselecteerde objecten kunnen over meerdere pagina’s worden weergegeven in het overzicht.

Voorbeeld screenshot van een selectielijst


Als je tevreden bent met de gemaakte selectie, drukt je op de "Ga naar aanvragen" knop. Er verschijnt nu een formulier waar je de volgende gegevens kunt invullen:

E-mailadres (verplicht)
Het e-mailadres wat gebruikt wordt om de aanvraag naar toe te sturen.
Naam
De naam die wordt gebruikt in de aanhef van de e-mail.
Kenmerk
Een kenmerk wordt onder andere gebruikt als onderwerp in de e-mail. Je kunt de aanvraag hiermee eenvoudig herkennen.
Organisatie
De organisatie waar je de informatie voor aanvraagt.
Controlecode
Je moet de weergegeven (CAPTCHA) code overnemen. Op deze manier proberen wij misbruik te voorkomen.

(De ingevoerde gegevens worden enkel en alleen gebruikt voor het per e-mail versturen van de aangevraagde gegevens. Bekijk de gebruiks- en privacy voorwaarden voor het gebruik van de website)

Contactgegevensformulier om data aan te vragen

Na het insturen van de gegevens, zal je aanvraag worden verwerkt. De mogelijke verwerkingstijd kan tot maximaal 4 uur bedragen. Zodra je aanvraag is afgehandeld, ontvang je een e-mail met een link naar de downloadlocatie. De gegevens kun je vervolgens downloaden in .ZIP formaat.

Heb je de e-mail niet ontvangen binnen de gestelde termijn van 4 uur? Probeer het opnieuw of neem contact op met de DINOloket servicedesk.